Monday 27 September 2010

Η άγνωστη φύση της Ακρόπολης

Καρακάξες, κοκκινολαίμηδες, τσαλαπετεινοί, κουκουβάγιες και μικρόσωμα γεράκια βρίσκουν καταφύγιο στα πλούσια φυλλώματα αειθαλών και φυλλοβόλων δένδρων, ενώ μέλισσες και 15 είδη πεταλούδων γεύονται το νέκταρ, που εκκρίνουν πετούνιες, μπουκαμβίλιες και αγγελικές. Δεν πρόκειται για κάποια μακρινή εξοχή, ούτε για ένα πρότυπο πάρκο της δυτικής Ευρώπης, αλλά για το- κατά τ' άλλα πνιγμένο στο τσιμέντο- κέντρο της Αθήνας.

Macromeria Acropolitana
Στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, στις πλαγιές του λόφου Φιλοπάππου, τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και τους ανθισμένους κήπους της Πλάκας, κρύβεται ένας ολόκληρος πολύχρωμος κόσμος, που σφύζει από ζωή. Μεταξύ άλλων, το αξιόλογο οικοσύστημα της περιοχής διαθέτει ένα μικροσκοπικό αγριολούλουδο, που δεν φυτρώνει πουθενά αλλού στον κόσμο: την σπανιότατη acropolitana με τα μικροσκοπικά ροζ λουλούδια, η οποία θεωρούνταν εξαφανισμένη από το 1908, αλλά εντοπίστηκε εκ νέου το 2006 από τον βιολόγο Γρηγόρη Τσούνη και το γιο του Λάμπρο.

Στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, πεύκα, κυπαρίσσια, λυγαριές και μουριές εξασφαλίζουν στους επισκέπτες την απαραίτητη σκιά για να απολαύσουν τον περίπατο, ενώ πάνω από τον Παρθενώνα πετούν κοτσύφια, σαχτάρες, δεκαοχτούρες, κουρούνες και σπάνιες βραχοκιρκίνεζες- μικρά γεράκια, που τρέφονται με τρωκτικά και έντομα. Δύο είδη χελιδονιών έχουν χτίσει τις φωλιές τους στα στενά δρομάκια της Πλάκας, όπου τις νύχτες του καλοκαιριού αντηχεί το μελωδικό κάλεσμα του γκιώνη. Στο σύνολο τους, τα είδη πτηνών της περιοχής ξεπερνούν τα εκατό, μεταξύ των οποίων η σταχτοσουσουράδα, ο καρβουνιάρης, ο κοκκινολαίμης, η τσίχλα και ο σπίνος.

Την τοπική πανίδα συμπληρώνουν πολυάριθμα έντομα, όπως τζιτζίκια, μέλισσες, τριζόνια και γρύλοι, ενώ εξίσου αξιόλογη είναι η χλωρίδα της Ακρόπολης. Γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο αναπτύσσονται τρία είδη βελανιδιάς- ένα φυλλοβόλο και δύο αειθαλή-, όπως επίσης μολόχες, τσουκνίδες, αγιόκλημα και χαρουπιές. Χελώνες, σαύρες και σπανιότερα δεντρογαλιές έχουν εντοπιστεί γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο, ενώ στα σπήλαια του Ιερού βράχου φωλιάζουν μικρές νυχτερίδες.

Τον Οκτώβριο του 2009 ανακαλύφθηκε ακόμα ένα είδος σαύρας γνωστό ως κροκοδειλάκι, το οποίο ζει στα νησιά και πιθανότατα έχει εισαχθεί στην Αττική από τον άνθρωπο. Την άνοιξη, οι τυχεροί μπορούν να δουν σμήνη αποδημητικών, όπως χήνες, γερανούς και ερωδιούς να πετούν πάνω από την Ακρόπολη. Ακόμα, ζοχοί, πικραλίθες, αγριοραδίκια, αγριοβρώμη, ροδιές, αγριοσυκιές και κουτσουπιές φύονται στην πλατεία των Αέρηδων, ενώ στην οδό Αγίου Παύλου φωλιάζουν τσαλαπετεινοί. Όσων αφορά την εύθραυστη micromeria- ένα από τα πιο ιστορικά φυτά στον κόσμο- μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί ένας πληθυσμός που δεν ξεπερνά τα 200 άτομα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σπανιότατο αγριολούλουδο και εκτενή αφιερώματα στη φύση του Ιερού Βράχου μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα greenaple.gr. Υπεύθυνος έκδοσης του ηλεκτρονικού περιοδικού είναι ο Γρηγόρης Τσούνης, στον οποίο οφείλουμε την εκ νέου ανακάλυψη της micromeria acropolitana, καθώς και πλήθος άρθρων και βιβλίων για το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας.

Κείμενο: Χριστίνα Σανούδου

No comments:

Post a Comment