Κατοικία των θεών, ένα από τα ψηλότερα βουνά της Ευρώπης και Εθνικός Δρυμός από το 1938: ο Όλυμπος εξακολουθεί να ασκεί μία σχεδόν μαγική έλξη σε φυσιολάτρες και ιστοριοδίφες, από την εποχή του Ομήρου μέχρι σήμερα. Δεν προκαλεί, λοιπόν, καμία έκπληξη το γεγονός ότι η μυθική οροσειρά διεκδικεί δυναμικά μία θέση ανάμεσα στα επτά νέα θαύματα της φύσης, στο διαδικτυακό διαγωνισμό της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης New Seven Wonders Foundation. Αυτή τη στιγμή, ο Όλυμπος είναι δεύτερος στην κατηγορία “Βουνά και Ηφαίστεια”, έχοντας αφήσει πίσω άλλα μεγάλα φαβορί, όπως το Έβερεστ, ο Βεζούβιος και το Ιαπωνικό όρος Φίτζι.
Με την ψηλότερη κορυφή του, το Μύτικα, να αγγίζει τα 2.918 μ ύψος, ο Όλυμπος θεωρείται ένα σχετικά “νεαρό” βουνό, αφού η ηλικία του δεν ξεπερνά τα 200.000.000 χρόνια. Το πλήθος αρχαιολογικών καταλοίπων, που έχει εντοπιστεί στις πλαγιές και τα οροπέδια του, μαρτυρούν ότι η περιοχή κατοικούνταν από τους προϊστορικούς χρόνους, ενώ δε λείπουν και τα ευρήματα από τη μακεδονική, την ελληνιστική, τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή εποχή. Σύμφωνα με τη μυθολογία, τα παλάτια των θεών βρίσκονταν στο Πάνθεον- δηλαδή το Μύτικα-, και οι εννέα Μούσες κατοικούσαν στις ανατολικές παρυφές του όρους, στη σημερινή Πιερία. Οι πρώτοι άνθρωποι, που κατάφεραν να “κατακτήσουν” την απόκρημνη κορυφή του- τουλάχιστον στη νεότερη, καταγεγραμμένη ιστορία- ήταν οι Ελβετοί Frederic Boissonnas και Daniel Baud-Bovy και ο Έλληνας Χρήστος Κάκαλος, τον Αύγουστο του 1913.
Προς το παρόν, πρώτο στη λίστα με τα πιο εντυπωσιακά βουνά και ηφαίστεια του διαγωνισμού είναι το όρος Yu Shan της Κίνας, όμως τα δεδομένα δεν αποκλείεται να ανατραπούν μέχρι την ολοκλήρωση της ανοιχτής ψηφοφορίας. Συνολικά, υποψήφιες στις επτά διαφορετικές κατηγορίες είναι 261 τοποθεσίες από 222 χώρες, εκ των οποίων οι 77 πιο δημοφιλείς θα προκριθούν στον τελικό. Οι επτά νικητές, που θα επιλέξει η κριτική επιτροπή της New Seven Wonders Foundation, θα ανακοινωθούν το 2011.
Κείμενο: Χριστίνα Σανούδου
Φωτογραφίες: Πάνος Μπαμπαλούκας
No comments:
Post a Comment